Românii vor unirea cu Republica Moldova.
Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie efectuat de Centrul Român de Studii şi Strategii în luna iunie a acestui an, 87,25% dintre cetăţenii României s-au declarat în favoarea acestei necesităţi istorice. Românii din stânga Prutului vor şi ei unirea cu România. O demonstrează cele 10.000 de persoane care au ieşit pe străzile din Chişinău, în luna septembrie, pentru promovarea acestui obiectiv. Unirea României cu Republica Moldova, ţinutul istoric românesc Basarabia, a devenit o prioritate pentru o parte a societăţii civile de pe cele două maluri ale Prutului. În acest sens, la 17 aprilie 2011, 30 de organizaţii nonguvernamentale şi grupuri de iniţiativă din România, Republica Moldova, precum şi din alte ţări europene ca Elveţia, Franţa, dar şi din Canada şi Statele Unite ale Americii, au decis să creeze o coaliţie care să militeze pentru unirea celor două state româneşti: Platforma civică Acţiunea 2012.
Expoziţii de fotografie, lansări şi donaţii de carte, proiecţii de filme, strângere de fonduri pentru veteranii şi familiile victimelor din războiul de pe Nistru, organizarea unor şcoli de cultură şi afirmare românească, dezbateri la Parlamentul României sunt câteva dintre căile prin care Platforma civică Acţiunea 2012 a promovat idealul unirii, pe parcursul unui an şi jumătate. Menţinerea acestui subiect pe agenda publică românească a fost, însă, realizată cu cel mai mare impact prin organizarea manifestaţiilor stradale. Marşurile unioniste de la Chişinău, Cahul şi Bălţi au dezmorţit conştiinţa românilor, înţelesul interior de a fi împreună şi de a semnala factorilor decizionali că istoria o scriu cei puternici şi uniţi.
Puternici şi uniţi vor fi şi bucureştenii, la 21 octombrie a.c., când vor solicita unirea României cu Republica Moldova, în pas de marş. Î