* Tot vorbim despre sistemul imunitar. Este unul din termenii cei mai "la modă” ai medicinei, care, ca tot ce este la modă, se diluează şi îşi pierde sensul adevărat. În textul de faţă, "Formula AS” vă dă o întâlnire cu un specialist care îşi propune să vorbească despre sistemul imunitar în cunoştinţă de cauză. E important să îl ascultăm. Vine iarna şi imunitatea va fi din nou transformată în şlagăr, de tot felul de amatori *
Unul din mecanismele ce alcătuiesc organismul nostru atât de complex este acela de apărare. Fără el, am fi mult mai vulnerabili şi mai fragili în faţa oricărui factor extern. Acest mecanism de apărare al nostru poartă numele de sistem imunitar. Când vorbim despre imunitate, ne referim la o reţea complexă, compusă din organe limfoide (timusul, măduva osoasă, splina, ganglionii limfatici, apendicele, amigdalele), celule şi molecule.
Pe lângă imunitatea înnăscută, există însă şi imunitatea dobândită, pe care ne-o formăm singuri, pe parcursul vieţii, şi este foarte important să înţelegem cum funcţionează sistemul imunitar şi ce putem face pentru a ajuta la întărirea acestuia.
Sistemul imunitar are ca principal rol distrugerea oricărui corp străin ce ne-ar putea afecta sănătatea, şi anume, agenţi patogeni, precum virusuri, bacterii, ciuperci microscopice, protozoare, paraziţi, veninuri, toxine. De asemenea, sistemul imunitar recunoaşte şi distruge şi unele celule tumorale, celule moarte sau celule cu defecte. O persoană a cărei imunitate este scăzută va suferi infecţii frecvente: răceală, sinuzită, infecţii urinare, infecţii vaginale, infecţii ale ochilor, plăgi care se infectează uşor şi se refac greu, gingii care sângerează, candidoze, erupţii ale pielii mai frecvente ca de obicei (herpes sau afte).
Factori care conduc la reducerea imunităţii: * vârsta peste 65 de ani * stresul cronic sau sever (psihoneuro