Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Statele Unite au fost recunoscute ca principal motor global de crestere a economiei. In anii '50-'60, economia americana era deja una matura, iar PIB crestea cu o rata anuala de trei la suta.
In anii '70 a venit stagflatia - stagnarea productiei si inflatiei - dar Ronald Reagan a reusit sa reinvie spiritul antreprenorial. Dupa '90, economia a inceput din nou sa creasca. Motorul mergea ca uns, iar de acest lucru beneficia intreaga lume. Legenda capitalismului ideal se raspandea pe toate continentele, iar visul american capata dimensiuni globale.
The Economist remarca faptul ca motorul american pare sa fi ruginit astazi. Primele semnale negative majore au aparut in 2007-2008, la inceputul crizei financiare.
Dar primele indicii de rugina puteau fi observate de peste un deceniu. Cele mai importante "pistoane" ale motorului - pietele de capital, inovatia si economia cunoasterii - au inceput sa scartaie mult mai din timp.
Pana de curand, SUA se laudau ca au cele mai "prietenoase" piete de capital, cele mai deschise. In ultimii ani, insa, aceasta conceptie s-a invechit, sustin Robert Litan si Carl Schramm, autorii volumului "Better Capitalism" ("Un capitalism mai bun" - n.trad.), publicat recent.
Fondurile de investitii tip venture au devenit extrem de zgarcite, dupa ce peste 90 la suta din companiile pe care le-au sprijinit s-au dovedit a fi nerentabile.
Numarul de oferte publice a scazut de la circa 547/an, in anii '90, la 192, astazi. In aceste conditii, evident ca firmele mici dar cu perspective de crestere au devenit din ce in ce mai rare. Avand in vedere ca aproape toate cele 40 de milioane de joburi create din anii '80 si pana acum in SUA au aparut in companii cu vechime de sub cinci ani, aceasta este o veste proasta pentru piata locurilor de munca.
@N_P