O măsură legislativă care s-a dorit a fi pozitivă va ajuta doar în mică măsură economia românească Sursa: SHUTTERSTOCK
Prevederile legale privind colectarea TVA la încasare se aplică, în mod obligatoriu, contribuabililor înregistraţi în scopuri de TVA, care au sediul activităţii în Romania şi a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei, precum şi celor care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului calendaristic curent, începând cu data înregistrării în scopuri de TVA, scrie revista Capital.
Păsuire condiţionată la plata taxei
Dreptul statului de a percepe TVA se naşte numai la data încasării contravalorii integrale sau parţiale a livrării de bunuri ori a prestării de servicii, dar nu mai târziu de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, respectiv pentru situaţia în care factura nu a fost emisă în termen legal, nu mai târziu de 90 de zile calendaristice calculate de la termenul-limită prevăzut de lege pentru emiterea facturii. Acesta este un beneficiu pentru firme, care poate avea însă şi efect contrar.
Aşadar, păsuirea la plata TVA, care s-a dorit prin prezenta modificare legislativă, operează condiţionat până la un anumit termen. La împlinirea termenului prevăzut de lege, de 90 de zile calendaristice, contribuabilul devine obligat la plata TVA către stat, chiar dacă nu a încasat contravaloarea livrării de bunuri.
Dreptul de deducere a TVA aferentă achiziţiilor efectuate de o persoană impozabilă de la o persoană impozabilă ce aplică sistemul TVA la încasare este amânat până la momentul plăţii facturii furnizorului, spre deosebire de legislaţia anterioară, care prevedea deductibilitatea TVA la momentul emiterii facturii.
Noua modificare legislativă prezintă un dezavantaj prin instituirea unui termen fix până la care se amână practic plata TVA către stat, indif