Experţi în boli infecţioase avertizează asupra creşterii îngrijorătoare a numărului de germeni multirezistenţi, mai ales ca urmare a abuzului de antibiotice.
„Este o bombă cu ceas în toate spitalele”, a afirmat Gerd Hoffken, preşedintele Societăţii de Chimioterapie Paul Ehrlich (PEG), Germania, atenţionând că unele bacterii intestinale, cum ar fi escherichia coli sau klebsiella, devin tot mai rezistente la mai multe grupe de antibiotice. Statisticile arată că, numai între anii 2007 şi 2010, numărul variantelor multirezistente ale acestor bacterii a crescut cu circa 50%, în principal din cauza consumului de antibiotice, scrie Agerpres.
Potrivit cercetătorului german, o parte din aceste bacterii provine din alimente. Printre alimentele care conţin astfel de microorganisme se numără şi carnea de pui, după cum a anunţat la începutul anului o organizaţie ecologistă, care a făcut mai multe teste care au scos la iveală faptul că în supermarketurile din Germania se vinde carne de pui contaminată cu bacterii rezistente la antibiotice.
„Obiectivul nostru este să reducem folosirea antibioticelor”, a punctat el, amintind că în multe clinici din Germania există deja un registru cu prescripţiile date pacienţilor pentru astfel de medicamente.
În curând, antibioticele vor deveni inutile
În utima perioadă, tot mai mulţi experţi din domeniul sănătăţii trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că din ce în ce mai multe bacterii sunt rezistente la antibiotice. În urmă cu aproximativ şase luni, şefa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Margaret Chan, avertiza că, în curând, o banală operaţie ar putea fi fatală, iar medicina va trebui să găsească noi soluţii.
Reprezentantul OMS avertiza că bacteriile devin tot mai rezistente la antibioticele disponibile, iar acest lucru “va însemna sfârşitul medicinei moderne, aşa cum o cunoaştem acum”.
În