Numele lui Ştefan Ciuceanu îl poartă o sală din cadrul Muzeului Olteniei şi una dintre sălile de lectură ale Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“. Dar... cine este el?
La o căutare rapidă pe internet, pe un mare motor de căutare, nu veţi găsi prea multe detalii despre această persoană. De fapt, el nu a fost doar o persoană, ci o adevărată personalitate pentru Craiova, şi nu numai.
Ne întrebăm, aşadar, cine e Ştefan Ciuceanu şi cum este el cunoscut de către craioveni? Încercăm să răspundem acestei întrebări, pentru ca el să nu rămână doar cel ce dă numele a două săli - una de expoziţii şi una de lectură.
Ştefan Ciuceanu a fost un profesor. Născut pe 4 octombrie 1875 în Craiova, a fost elev al Şcolii „Obedeanu“, dar şi al Liceului „Carol I“ din oraşul nostru, iar, mai apoi, a plecat la Bucureşti, ca să studieze la Facultatea de Litere de acolo. I-a avut ca dascăli pe marii V.A. Urechia, N. Tocilescu şi Nicolae Iorga.
Vocaţia „ctitoriei“
Cariera de dascăl şi-a început-o în 1899 la Gimnaziul „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu, apoi drumul vieţii l-a purtat înapoi la Craiova, printr-un transfer, la colegiile care astăzi se numesc „Carol I“ şi „Fraţii Buzeşti“. Aici a slujit elevii şi materia care l-a propulsat în fruntea personalităţilor dragi nouă: istoria. Tot aici a predat până la moartea sa, survenită pe 16 martie 1936, ce-i drept cu o pauză de şapte ani (1922-1929), când a predat la Liceul „Moise Nicoară“ din Arad.
„Ştefan Ciuceanu este profesorul care a avut vocaţia «ctitoriei»“, se menționează în dicţionarul „Personalităţi din Oltenia“. „Arheolog cu contribuţii recunoscute în cunoaşterea şi conservarea vestigiilor trecutului nostru istoric pe meleagurile Olteniei, are meritul de a fi pus, în 1915, bazele Muzeului Regional al Olteniei (continuator al Fundaţiei «Aman», înfiinţată în septembrie 1908), al c