Zacamintele mari de aur, descoperite in Grecia, deschid perspectiva, la nivelul anului 2016, ca aceasta tara sa devina una dintre cele mai mari producatoare de metal nobil din Europa, depasind Finlanda, care detine astazi locul 40 in lume.
De altfel, inghesuit de criza economica, Guvernul grec a si inceput sa elibereze acorduri de cercetare si unele licente de exploatare, numai ca veniturile spectaculoase de pe urma productiei de aur sunt de asteptat abia la nivelul anului 2016, noteaza La Tribune.
Este vina Greciei ca a batut pasul pe loc in aceasta problema, care-i serveste ca oxigenul. Multor investitori, interesati de aurul Greciei, li s-au opus formalitati birocratice, uneori inutile si alteori chiar imposibile.
Acum, drumul investitorilor pare sa fie deschis, dar pana in 2016 acestia vor trebui sa faca in Grecia importante investitii, care privesc atat pregatirea fronturilor de lucru, cat si asigurarea infrastructurii aferente, inclusiv masurile de protectie a mediului, asupra caruia impactul prelucrarii minereului aurifer nu este neglijabil.
Pentru ca drumul explorarilor si al cercetarilor sa fie cu adevarat deschis, se impune ca lantul birocratic al avizelor si autorizatiilor sa fie cu adevarat depasit.
Profituri, venituri si locuri de munca
Zacamintele nu sunt descoperite recent, multe dintre ele n-au fost inca explorate, altele sunt neomologate, operatii fara de care nu poate fi vorba de exploatare.
Presa relateaza ca unii amatori asteapta de cinci ani, ca sa poate depune documentatiile necesare, sa obtina avizarea lor si sa indeplineasca formalitatilor pentru a putea intra in zacamant.
In acest timp, cea mai interesata si activa s-a dovedit compania canadiana Eldorado Gold, interesata si in zacamintele mari din Romania, operationala in Turcia, China si Brazilia.