Cu două săptămâni în urmă, premierul anunţa că luna octombrie va începe cu schimbări la vârful Parchetului General şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Au trecut două săptămâni şi nu s-a întâmplat nimic. Unsprezece pretendenţi la şefia DNA şi la funcţia de procuror general al României sunt înscrişi în cursă, printre ei şi Codruţa Kovesi. Guvernul a încercat să o ispitească la Bruxelles, într-o funcţie probabil la fel de bine plătită ca şi joburile ocupate de nevestele liderilor USL, dar fostul procuror general tot s-a înscris în cursa pentru DNA.
Liderul liberal al USL, care nu şi-a ascuns teama de această candidatură, a pronosticat deja victoria Codruţei Kovesi la şefia Direcţiei Anticorupţie, punând aceasta pe seama presiunilor Comisiei Europene, şi nu pe competenţele acumulate la conducerea Ministerului Public. Aproximativ la fel cum am spune că Antonescu a ajuns temporar şef de stat pe seama presiunilor lui Dan Voiculescu, şi nu pe competenţele acumulate în 22 de ani de activitate politică.
Mona Pivniceru, ministrul Justiţiei, trebuia să facă nominalizările cu aproape două săptămâni în urmă, aşa cum anunţa premierul. Procedura pare să nu fi fost pe placul celor de la Bruxelles, care au cerut ca desemnările în cele două funcţii cheie să fie rezultatul unui proces transparent. Copreşedintele liberal al USL nu a putut înghiţi un asemenea afront - respectiv al transparenţei - şi s-a arătat mirat că celălalt copreşedinte, Victor Ponta, acceptă aşa ceva. De aceea, atât Ponta cât şi Pivniceru se află într-o situaţie dificilă, a susţinut deunăzi Crin Antonescu. Dar ce poate fi atât de dificil în desemnarea celor doi succesori ai lui Morar şi Kovesi? Poate doar faptul că cele două instituţii au duduit (ca să folosesc un cuvânt pe placul unui fost lider liberal) în ultimii şase ani. Dar nu s-au atins de anturajul lui Băsescu şi al PDL, a punctat