După acordarea Premiului Nobel pentru Pace pe anul 2012 Uniunii Europene, presa europeană a reaţionat cu un amestec de entuziasm şi scepticism, subliniind că, în momentul în care Europa are îndoieli privind ea însăşi, acest premiu vine să îi încurajeze pe cei care cred în continuare în integrare.
"UE a luat Premiul Nobel pentru Pace?", se întreabă „Süddeutsche Zeitung": "Această adunătură de state aflate mai mult sau mai puţin în faliment şi în ceaţă, al căror proiect major, uniunea monetară, este în pragul exploziei? Este un exces din partea Comitetului norvegian, care trebuie să ţină cont de faptul că deciziile sale vor fi luate în serios pe termen lung".
Cotidianul recunoaşte totuşi meritele construcţiei europene în menţinerea păcii în Europa, precum şi "eforturile onorabile" pentru a transmite un mesaj de pace în lume.
UE nu joacă un rol important în eforturile globale pentru pace şi va rămâne în această stare o perioadă. Nu a fost nevoie să aşteptăm experienţele triste ale crizei din zona euro pentru a înţelege că europenii nu sunt uniţi în momentele decisive şi că sunt mai ataşaţi intereselor naţionale decât celor europene.
Este vorba de un Premiu Nobel "surprinzător", acordat în momentul în care Europa este afectată de criză, scrie publicaţia online franceză „La Tribune", notând că dificultăţile au evidenţiat că, dincolo de discursurile prin care liderii europeni oferă asigurări, popoarele rămân ataşate în continuare cadrului naţional, lucru demonstrat de reticenţa cetăţenilor ţărilor din nord, în frunte cu Germania, de a plăti pentru statele din sud.
(...) În mod paradoxal, acest premiu ar putea releva preocupările Comitetului Nobel privind viitorul şi coeziunea Uniunii Europene. Ideea fiind de a reaminti utilitatea UE în momentul în care numărul celor sceptici este în creştere.
Potrivit 2El País", este "o recompensă neaştep