Flota României a avut patru petroliere construite în ţară: Independenţa, Biruinţa, Unirea şi Libertatea. Independenţa şi Unirea s-au scufundat, iar Libertatea a fost casată în 2005.
Biruinţa, nava care a fost comandată de Traian Băsescu, se numeşte acum Armada Perdana şi este ancorată pe ţărmul Africii.
Vasul nu a fost dat la casat aşa cum se ştia, ci aparţine acum unei companii de rafinare a produselor petroliere care a investit în el 300 de milioane de dolari.
Cu echipaj nou la drum
La 13 octombrie 1982, petrolierul Unirea s-a scufundat la 40 de mile marine sud- est de Cap Caliacra, în Marea Neagră. Mircea Băsescu, fratele actualului preşedinte al României, era ofiţer 2 pe tancul petrolier. Nu a uitat nimic din acea dimineaţă tragică, de octombrie.
Vasul plecase din portul Constanţa spre Egipt. Descărcaseră în România şi urmau să încarce produsele petroliere în ţara africană. Aproape tot echipajul de pe navă fusese schimbat. „Fuseseră nişte probleme cu personalul şi erau schimbaţi toţi: căpitanul, secundul... toţi", povesteşte Băsescu.
Filmul tragediei
Înainte de producerea tragediei, doar ce ieşise din cart. Fusese de serviciu pe cartul de noapte: 00.00 - 04.00. La ora 9.00, când s-a produs explozia, el dormea. A fost trezit din somn de o bubuitură puternică. Imediat, s-a auzit sunetul soneriei: de trei ori, ceea ce însemna că e o situaţie foarte gravă. La scurt timp, căpitanul Mişu Moraru a dat ordin de abandon al navei prin intermediul staţiei radio. „Eu aveam cabina cu geamuri către pupa şi deci nu vedeam nimic din ceea ce se întâmplă", povesteşte fostul ofiţer 2.
Nava a început să se încline. La mijlocul navei a izbucnit incendiul. Un fum înecăcios făcea cu atât mai grea operaţiunea de salvare a echipajului. Se porniseră instalaţiile de stingere a incendiului, însă tubulaturile s-au rupt, iar apa curgea din ele d