Tribunalul Bucureşti (TB) notează, în motivarea arestării preventive a nouă persoane din dosarul reţetelor false, că modalitatea de comitere a infracţiunilor dovedeşte periculozitatea socială a acestora, cu efecte secundare în rândul pacienţilor care au nevoie stringentă de medicamente.
"Activitatea de inducere în eroare a CASMB (Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti - n.r.) în procesul de decontare a reţetelor fictive, dincolo de prejudiciul material, produce şi alte efecte secundare constând în lipsirea de tratament medicamentos efectiv şi adecvat a pacienţilor care au nevoie stringentă de medicamente şi care, datorită costului ridicat, nu şi le mai pot procura în lipsa compensărilor suportate de stat", se arată în motivarea deciziei TB din 10 octombrie.
Instanţa subliniază, în acelaşi document, pericolul public reprezentat de infracţiunile de care sunt acuzaţi cei din dosarul reţetelor false. "Produsul infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în dauna CASMB este totdeauna unul extrem de periculos pentru societate, chiar dacă efectele sale nu sunt totdeauna vizibile în planul public, în special atunci când activităţile infracţionale sunt ascunse sub aparenţa unor acte licite. De aceea, modalitatea de comitere a acestora de către inculpaţi, arsenalul de mijloace implicate pentru disimularea activităţii, profitându-se de vulnerabilităţile sistemului de sănătate, dovedeşte periculozitatea socială a acestora", se arată în motivare.
TB a precizat, de asemenea, că măsura arestării preventive este singura care poate să asigure buna desfăşurare a urmăririi penale.
Procurorii au motivat propunerea de arestare preventivă descriind, printre altele, cum acţionau acuzaţii. Un dintre modalităţile de operare era aceea că farmacistul (de regulă, diriginte de farmacie sau coordonator de zonă) stabilea o legătură cu