În paralel cu depunerile de coroane de la statuia lui Aurel Lazăr, cărturarul orădean în casa căruia a fost semnată declaraţia de autodeterminare care a constituit baza marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, reprezentanţii UDMR au organizat vineri la prânz alte festivităţi, cu o altă semnificaţie. Depunerile de coroane de la Biserica Sfântul Ladislau, din faţa Primăriei, s-au încheiat în acorduri de cântece maghiare şi cu intonarea imnului de stat al Ungariei.
Festivităţile au fost organizate de UDMR Bihor, cu începere de la ora 14, la placa comemorativă montată pe faţada laterală a bisericii. În momentul începerii, pe trotuarul şi în parcarea din faţa clădirii erau adunate 50 de persoane, între care preşedintele executiv Szabo Odon, fosta viceprimăriţă Biro Rozalia - consilier local şi preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR, alături de consilierii municipali Pasztor Sandor, Huszar Istvan, Sarkozi Zoltan şi Szabo Jozsef şi de consilierul judeţean Szabo Jozsef.
"Obligaţii" maghiare
"Este un moment important de comemorare a eroilor care au murit să apere podul de peste Criş, executaţi de fascişti", a comentat Pasztor Sandor.
"Cei 12 maghiari care au murit să apere podul semnifică şi ei ceva pentru comunitatea noastră. De mult timp cerem municipalităţii să includă şi această sărbătoare a maghiarilor din Oradea în Toamna Orădeană. Nu ne ascultă nimeni, dar noi suntem obligaţi în fiecare an să ascultăm discursurile despre eliberarea Oradiei de hortişti, de unguri", a comentat sarcastic Szabo Odon, preşedintele executiv al UDMR Bihor.
În scurte alocuţiuni, şefii UDMR, între care Biro Rozalia şi Szabo Odon, au punctat semnificaţia zilei de 12 octombrie pentru comunitatea maghiară locală, ca fiind cea în care, în 1944, 12 orădeni de etnie maghiară ce s-au opus dinamitării podului de peste Crişul Repede ar fi fost fost e