Moscova va solicita Ankarei restituirea transportului confiscat de la bordul avionului sirian, care efectua un zbor pe linia Moscova-Damasc, fiind forţat să aterizeze pe aeroportul din Ankara şi sechestrat ulterior, după ce a fost interceptat de avioanele de vânătoare turce.
Autorităţile de la Moscova au avut, vineri, o primă reacţie oficială, la cel mai înalt nivel, la incidentul în care a fost implicat avionul sirian.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a făcut o declaraţie de presă, după reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, la care au luat parte membrii acestui consiliu şi preşedintele rus, Vladimir Putin. Şeful diplomaţiei ruse le-a declarat jurnaliştilor că la bordul avionului destinat transportului de pasageri se afla aparatură de radiolocaţie.
Potrvit publicaţiei ruse "Kommersant", la bordul avionului A 320 se aflau produse fabricate la Biroul de construcţii de aparate pentru industria de maşini şi aparate din oraşul Tula.
Întreprinderea din Tula face parte din Corporaţia de Stat a Rusiei "Rostehnologhia". Sursa citată de publicaţia rusă "Kommersant" a precizat că transportul consta în piese pentru produse radiotehnice, care nu intră sub incididenţa produselor cu destinaţie militară.
Conducerea de la Moscova a solicitat autorităţilor Turciei să i se dea explicaţii, de ce nu li s-a permis celor 17 cetăţeni ruşi aflaţi la bord să se întâlnească cu diplomaţii ruşi trimişi special la Ankara.
Statele occidentale sprijină acţiunile întreprinse de autorităţile turce. Acest subiect delicat va constitui tema discuţiilor purtate sâmbătă, în cadrul întrevederii ministrului german de externe, Guido Westerwelle, cu omologul său turc, Ahmet Davutoglu.
"Livrarea de armament către regimul al-Assad nu poate fi justificată, cel puţin din punct de verdere moral", a declarat, vineri, un oficial din cad