Sute de mii de oameni au mers în acest sfârşit de săptămână la Iaşi, în pelerinajul la moaștele Cuvioasei Parascheva, despre care se spune că sunt făcătoare de minuni. Un furnicar de oameni, din toate colţurile ţării, de toate categoriile sociale, au venit să se închine la Sfânta pentru sănătate, linişte şi bunăstare. Ploaia rece şi insistentă i-a pus la încercare pe credincioşi, mulţi şi din Vrancea, care au aşteptat și 15 ore pentru a atinge rămăşiţele sfinte. Sărbătoarea a fost, cum era firesc, şi prilej de afacere pentru mulţi speculanţi, care au vândut de la scăunele pentru pelerini, până la cruci fosforescente.
Am plecat spre Iași cu noaptea în cap, pentru a prinde un loc mai în față la coada care se întinde pe câțiva kilometri până la racla cu moaștele Cuvioasei. Ajunși în capitala Moldovei, luată cu asalt, la propriu, de oameni de toate felurile, din toată țara, am găsit cu greu un loc de parcare în zona Mitropoliei, înțesată de mașini, unele și cu număr de Vrancea. În zori, frigul care ni s-a strecurat până la piele nu ne-a învins curiozitatea de a vedea marea de lume pestriță strânsă, cu evlavie, în curtea Mitropoliei.
Am urcat treptele Catedralei Mitropolitane, transformată peste noapte în sală de așteptare pentru zeci de pelerini care și-au găsit adăpost de odihnă aici, sub bolta înaltă, străjuită de sfinți pictați. Întinși pe marmura bisericii, strânși ciorchine, bătrâne cu batic și sacoșe de rafie alături, țigănci cu fuste colorate și înflorate, milogi și oameni simpli, încercau, într-un murmur, să ațipească puțin, la îngânarea dintre noapte și zi. Un iz greu și cald, ca într-o sală de așteptare din gară, plutea în catedrala unde odihnesc, în toate zilele, moaștele Cuvioasei Parascheva.
Pelerinii au stat la o coadă de trei kilometri
Am ieșit. Pe esplanada Mitropoliei, pe o platformă din lemn împodobit