Piaţa Unirii ar putea obţine titlul de cel mai bun proiect de arhitectură din spaţiul public, oferit în cadrul Bienalei Naţionale de Arhitectură Bucureşti (BNAB).
În acest sens, cei cinci membri ai juriului concursului, care este format atât din arhitecţi români (doi din Capitală, Alexandru Sanu şi Ztiberiu Florescu, şi unul din Sibiu, Victor Morau), cât şi din arhitecţi de peste hotare (un arhitec brazilian, Key Imaguire Junior, şi unul din Grecia, Constantin Spiridonidis), au venit duminică la Braşov pentru a vedea cum a fost pus în practică proiectul şi a se convinge de frumuseţea şi unicitatea sa, nu doar din pozele şi din schiţele care le-au fost prezentate.
După ce arhitecţii vor inspecta toate proiectele, în competiţie vor mai rămâne doar trei, iar până la jumătatea lunii noiembrie va fi declarat şi câştigătorul. Proiectele au fost expuse, totodată, şi la Muzeul Naţional de Istorie din Capitală.
Alte nouă proiecte candidează
În total la secţiunea de „Arhitectura spaţiului public” din cadrul BNAB sunt înscrise nouă proiecte din Braşov, Sibiu, Cluj-Napoca, Timişoara, Câmpia-Turzii, Roman şi Bucureşti, iar pentru desemnarea câştigătorului juriul va ţine seama de designul urban, de amenajările permanente sau temporare ale acestor spaţii publice, de peisagistică, dar şi de contribuţii care adaugă infrastructurii publice componente culturale.
Click aici pentru a vedea restul proiectelor care concurează la acest titlu
Iniţial, Piaţa Unirii a fost pavată, dar, în anii 1990 fost acoperită cu asfalt şi transformată într-un nod de trafic şi parcare. Scopul proiectului iniţiat de Primăria Braşov a fost de a transforma acest loc în ceea ce a fost pe vremuri, de a-i reda un aer medieval şi mai ales de a o transforma în spaţiu medieval.
Proiectul a inclus lucrări de refacere a tuturor căilor de acces, dar şi a trotuarelor prin folosir