Astăzi, în întreaga lume se sărbătoreşte „Ziua Bastonului Alb“, zi creată special pentru a marca numeroasele realizări ale nevăzătorilor şi slab văzătorilor şi pentru a recunoaşte rolul acestui obiect în creşterea independenţei lor de mişcare. Chiar dacă astăzi, acest baston alb a devenit nu doar un instrument ci şi un simbol ce-i reprezintă pe oamenii nevăzători, el adună o adevărată istorie pe care v-o prezentăm, aşa cum a fost ea redată de Revista pentru nevăzători „Radar“ a Fundaţiei focşănene „Cartea Călătoare“. În judeţul nostru trăiesc, potrivit datelor oferite de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea, 2.299 de nevăzători. Dintre aceştia, 1.044 sunt orbi complet, fiind încadraţi în gradul grav de handicap, iar 850 de abia disting lumina de întuneric, ei având certificate de handicap gradul accentuat.
Nevăzătorii din întreaga lume sărbătoresc, astăzi, Ziua Bastonului Alb. Probabil cei din ţările civilizate au ce sărbători cu adevărat, pe când la noi... La noi, din păcate, acest obiect cu o lungă şi interesantă istorie, inventat tocmai ca să redea independenţa de mişcare celor lipsiţi de lumina ochilor, este prea puţin folosit de nevăzătorii din judeţ, din motive obiective.
În condiţiile realităţii focşănene, deplasarea independentă a nevăzătorilor prin folosirea bastonului alb poate fi considerată un act de vitejie! Poate de aceea, doar două asemenea persoane din urbea noastră - din totalul de 2.299 la nivel de judeţ - au curajul nebunesc, am putea spune, de a-l utiliza.
Despre unul dintre aceştia, Constantin Bălan, am scris pe larg într-una din ediţiile anterioare ale cotidianului nostru. Povestea lui o puteţi reciti accesând http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-scrisoare-catre-un-orb_2_136030.html
Celălalt a preferat anonimatul... Iar alţii, în oraşul nostru, nu sunt. E