Imaginea Bursei de Valori Bucureşti este afectată de scandalul Cristian Sima, deşi acesta din urmă a făcut tranzacţii cu grad ridicat de risc pe pieţele străine printr-o societate "off shore", şi nu la BVB.
Noţiunile de "bursă" şi "investiţii" au fost aduse în atenţia publicului larg, căruia nu i se prezintă cu acurateţe diferenţa dintre "faptele lui Sima" şi investiţiile prin intermediul BVB.
Persoane publice apar la televizor şi îşi dau cu părerea despre subiect, deşi prima frază a discursului lor este, în multe cazuri, "Eu nu ştiu mare lucru despre bursă, dar..."
Victor Cionga, directorul general al BVB, a avut amabilitatea să ne transmită clarificările pe care le consideră necesare în caz.
Domnia sa opinează că publicul larg trebuie să ştie că tranzacţionarea printr-o casă de brokeraj autorizată de CNVM oferă avantajul fondului de garantare, iar WBS Holding este un off-shore din Insulele Virgine.
Redăm, mai jos, poziţia transmisă de Victor Cionga. (Adina Ardeleanu)
* Victor Cionga: Tranzacţiile efectuate de Sima au avut loc în afara pieţei din România
* "Publicul larg trebuie să ştie că tranzacţionarea printr-o casă de brokeraj autorizată de CNVM oferă avantajul fondului de garantare, iar WBS Holding este un off-shore din Insulele Virgine", potrivit directorului general al BVB
În ultimele patru zile o mare parte din scena mediatică a fost ocupată de "cazul SIMA". Din informaţiile vehiculate în presă (inclusiv o intervenţie telefonică recentă în direct a domnului Sima la Realitatea TV) se pare că, în esenţă, faptele sunt următoarele:
1. Mai multe persoane fizice (dintre care unele de notorietate) au intrat în relaţii contractuale cu două entităţi, WBS România şi WBS Holding. WBS România este una dintre casele de brokeraj (SSIF) autorizate de CNVM să tranzacţioneze pe piaţa românească; în topul lunii sep