Pisarea sau spargerea pastilelor este o practică des întâlnită, care ne poate pune sănătatea în pericol, avertizează oamenii de ştiinţă francezi. Forma anumitor medicamente nu este un factor lipsit de importanţă, iar pisarea acestora prin zdrobire mecanică este contraindicată, este concluzia unui studiu recent publicat în revista franceză “Revue de Médicine Interne”.
Specialiştii spun că acest obicei reduce eficienţa medicamentelor. „Deşi această practică este frecventă, consecinţele ei au fost rar studiate”, afirmă profesorul Jean Doucet, expert în geriatrie la departamentul de medicină internă din cadrul Centre Hospitalier Universitaire (CHU), din oraşul francez Rouen.
Specialistul precizează că ideea de a realiza un studiu pentru a vedea ce efecte negative are pisarea pastilelor i-a venit în urma numeroaselor tendinite contractate de personalul infirmier care trebuia să zdrobească medicamente. „În acest fel, am luat cunoştinţă de problemele mai vaste asociate acestei practici artizanale care nu răspundea niciunei recomandări medicale”, a punctat Jean Doucet.
Riscul ca organismul să fie intoxicat este destul de ridicat
Datele obţinute de savanţii francezi sunt confirmate şi de specialiştii români. Prorectorul UMF Bucureşti şi Şeful de Catedră Farmacologie UMF Bucureşti, prof. dr. Ion Fulga, a declarat pentru gândul că multe medicamente nu ar trebui să fie sparte ori zdrobite, deoarece riscul ca organismul să fie intoxicat este destul de ridicat.
„O parte dintre antibiotice şi medicamente antiinflamatoare trebuie administrate fără să fie sparte sau zdrobite. Aceste medicamente acţionează în organism pe baza unui principiu: substanţa activă se eliberează încet, iar organismul o asimilează lent. Aceste medicamente au o acţiune pe termen lung. Atunci când le zdrobim riscă ca organismul să primească o doză mult prea mare într-un timp