Preţul cărnii de porc va creşte cu 20-30% din cauza scumpirii furajelor în acest an, susţine conducerea companiei vrâncene Premium Porc, unul dintre cei mai mari producători români. Însă procentul final al scumpirilot rămâne la latitudinea producătorilor de carne şi comercianţilor.
Compania cu acţionariat danez Premium Porc deţine patru ferme în România, două în Vrancea şi două în Constanţa, cu o capacitate anuală de peste 200 mii capete, adică 10% din producţia estimată anual la nivel naţional. Motivul scumpirii cărnii de porc îl reprezintă seceta excesivă care a calamitat mare parte din producţia de cereale din acest an. În plus, cheltuielile fermierilor au fost mai mari şi din cauza condiţiilor din toamna trecută când a fost nevoie de lucrări agricole suplimentare.
Administratorul de la Premium Porc, Kim Ostergaard, spune că preţul cerealelor a crescut cu circa 50% în acest an, iar acest lucrur se va vedea în preţul final al cărnii deoarece furajele reprezintă circa 70% din preţul de producţie al animalelor. „Ţinând cont că cerealele au crescut cu 50%, estimăm o creştere posibilă cu 20-30% însă nu putem spune cât va fi efectiv creşterea pe piaţă“, a afirmat administratorul Kim Ostergaard, precizând însă că preţul final depinde efectiv de producătorii de carne, cei care stabilesc preţul cu care produsele din carne de porc ajung pe rafturile din magazine.
Premium Porc este o companie unde acţionari majoritari sunt danezii de la DCH International. Compania a readus la viaţă fostul combinat de porci Suintest, construit în anii ’70. După şase ani de muncă şi investiţii, danezii au reuşit ca, prin grupul de firme din jurul Premium Porc să depăşească un profit cumulat 5,79 milioane lei în 2011. Aceasta înseamnă însă şi contribuţii însemnate pentru administraţiile locale unde sunt înregistrate firmele. Doar impozitul pe profitul de anul trecut a de