Preşedintele celei mai noi formaţiuni politice susţine, în interviul acordat ziarului „Adevărul“, că îi aşteaptă la masa dialogului pe toţi membrii PNL nemulţumiţi de actuala conducere a partidului.
Fost diplomat, fost şef de serviciu secret, fost prim-ministru. Sunt cele trei funcţii care şi-au lăsat amprenta asupra lui MRU (44 de ani), aşa cum îl cunoaşte toată lumea. Ocupându-le, a câştigat experienţă politică, dar a deprins şi arta de a vorbi relaxat şi elevat, ocolind întrebările incomode sau frontale. Iată câteva dintre răspunsurile sale.
V-aţi propus să intraţi în Partidul Popular European. Ca fost membru al PNL, de ce nu v-aţi îndreptat spre liberalism?
Suntem un partid care îşi construieşte expresia politică pe doi termeni: liberalism şi conservatorism. Liberalism în speţă economică şi în relaţia dintre cetăţean şi stat. Suntem adepţii intervenţiei minime a statului în viaţa economică, în viaţa socială, în general. Suntem pentru avantajarea maximală a iniţiativei private şi mai ales a celei româneşti. Suntem pentru un stat respectuos faţă de cetăţean şi pentru o relaţie de parteneriat, cu beneficiu reciproc. Altfel zis, nu stat arogant, nu stat dispreţuitor. Nu statul care te obligă să stai la coadă în incinte încărcate de aer uzat, să transpiri, în momentul în care mergi să-ţi depui banii pentru a plăti taxele. Partea conservatoare porneşte de la evidenţierea comunităţii şi a familiei ca nucleu structural al societăţii româneşti. Ceea ce intenţionăm este ca, prin protejarea ţesutului social comunitar, să putem clădi politicile publice majore – educaţie, sănătate, în primul rând.
În ultima vreme aţi făcut foarte multe vizite în străinătate: aţi fost la Bruxelles, aţi fost şi la Roma. V-aţi întâlnit cu dl Berlusconi...
Întâlnirea cu partidul pe care dl Berlusconi l-a fondat, e vorba de „Popolo d’Italia“ (numele core