Sunt considerate cheltuieli deductibile doar cheltuielile care sunt realizate în scopul obţinerii de venituri impozabile şi care sunt însoţite de documente originale prin care se atestă înregistrarea lor efectivă.
"În categoria documentelor justificative nu este inclusă doar factura sau bonul fiscal, ci şi rapoartele de lucru, procesele-verbale de predare-primire, devizuri de lucrări şi ordine de deplasare„, spune Elena Rădulescu de la firma de contabilitate Conta Rădulescu, răspunzând unor întrebări ale cititorilor României libere.
Cheltuielile care pot fi deduse integralsunt de fapt toate cheltuielile realizate efectiv în vederea desfăşurării activităţii. Putem enumera: cheltuieli cu salariile şi contribuţiile sociale, cheltuieli cu materialele consumabile (produse de curăţenie, papetărie, articole de uz general nealimentare), mobilier şi alte echipamente de amenajare, cheltuieli cu publicitatea, cheltuieli cu serviciile prestate de terţi (servicii de mentenanţă PC, contabilitate, utilităţi, chirie, taxi, servicii de papetărie, telefonie, internet), servicii poştale, comisioane notari, servicii bancare, amortizare. Este foarte important de menţionat că, deşi achiziţia unor bunuri ce depăşeşte 1.800 lei produce un flux de numerar imediat, profitul contabil nu este afectat în aceeaşi măsură, ci doar treptat, pe măsura amortizării acestora.
Cheltuielile supuse limitelor de deductibilitate sunt cele de protocol - mese de afaceri, cadouri, vacanţe, bunuri acordate gratuit, sponsorizări, cheltuieli cu întreţinerea şi combustibilul autovehiculelor (inclusiv asigurări, piese de schimb, spălare) -, cheltuielile de deplasare şi cheltuielile cu reparaţiile asupra spaţiilor exploatate în scop personal cu destinaţie de sediu social.
Cheltuieli de deplasare.Deplasarea unui salariat la un client al societăţii în vederea prestării unor servicii sau