Imediat dupa '89, au rasarit, ca din pamant, cativa oameni prosperi, care au demarat afaceri de asemenea anvergura, incat nu poti evita banuiala ca aveau oarecare capital, chiar in momentul cand s-a auzit la televizor celebra sintagma: "dictatorul a fugit".
Nimic nu se poate afirma cu precizie. Doar Gigi Becali a declarat, la un moment dat, ca Revolutia l-a prins cu niste dolari. Posibil. Gigi Becali detinea oi, iar oieritul era una dintre putinele afaceri asupra carora secretarul de partid inchidea ochii, daca-i dadeai telemea.
Dan Voiculescu n-a declarat nimic, dar nici nu poti crede ca ridica cineva un imperiu fara letcaie, mai ales daca acel cineva fusese director de firma import-export. Mai curand, gurile rele spun ca domnului Felix i se potriveste proverbul cu mierea si cu linsul pe degete.
Despre Sorin Ovidiu Vintu, s-a scris ca era in colaborare apropiata cu fosta Securitate, unde folosea numele de cod "Nus". Daca e adevarat ca Securitatea isi platea oamenii, atunci devine limpede cum a demarat fostul Nus dupa '90.
Singurul care pare sa fi pornit cu adevarat de la zero este Dan Diaconescu, prea tinerel ca sa-si fi facut capital inainte de '90, prea smecher ca sa nu fi reusit ulterior numai cu smecheria, dar nu destul de smecher, ca sa observe cand se da in spectacol si cand nu.
Cum se castiga un ban, imediat dupa razboi
Era o perioada tragica. Familii onorabile s-au vazut brusc fara venituri si chiar evacuate din casa. Solutia de supravietuire era vanzarea lucrurilor din apartament.
Statul s-a ingrijit de asta si a pus la dispozitia acestor oropsiti ai soartei un teren la capatul soselei Colentina, cunoscut cu numele de talcioc.
Cuvantul este rusesc la origine si are traditia talciocurilor din vechea Rusie, unde aristocratia blamata de noua oranduire isi vindea tot c