O familie compusa din 7 persoane traieste exclusiv de pe urma oieritului, ca in urma cu sute de ani. Constantin e baciul moldovean, cel „ortoman”. Sotia sa, Maria, si cei 5 copii se ocupa de muls, inchegat si vandut produsele. Constantin si Maria Mihai locuiesc in Ganesti, un sat din comuna Ion Neculce, si cresc 500 de oi. 2012 a fost un an prost si pentru ei, seceta afectandu-le afacerea. Totusi, la 500 de capete cat numara turma lor, se castiga destul de bine din oierit.
Traditie de familie Nici ei nu mai stiu de cand cresc oi, Constantin Mihai fiind nascut intr-o familie care crestea cateva sute de animale. Traditia s-a transmis. Constantin Mihai a inceput sa „umble” cu oile de pe la 15-16 ani, iar cand s-a casatorit avea deja 100 de capete ale lui. Le-a inmultit, a ajuns la 500 de exemplare si incearca sa pastreze acest numar. „Am vrut sa-mi fac stana mea”, explica el. Sotia priveste lucrurile putin mai pragmatic. „Avem 5 copii, se cer bani peste tot. Trebuie sa-i imbracam, sa-i dam la scoala. Trebuie bani si nu avem de unde altundeva sa castigam”, spune Maria Mihai.
Lana putrezeste Sotii Mihai sunt necajiti ca nimeni nu mai e interesat de lana oilor. In curte au o anexa unde lana sta claie peste gramada, in bataia ploii si a vantului. Nu o mai cumpara nimeni de multi ani, dar nici nu se indura sa o distruga. „Poate ca va veni cineva, e pacat de ea”, spera Constantin, capul familiei. De la oi, se mai vinde doar casul, iar in perioada Pastelui au cautare mieii. Sotii Mihai spun ca, in acest an, profitul a fost adus doar de vanzarea mieilor. Seceta a parjolit tot si a „ars” inclusiv veniturile ciobanilor.
30-40 tone de nutret Cu toate acestea, din oierit se castiga. Uneori mai bine, alteori mai rau, in functie de starea vremii si de numarul de animale. „Cu mai putin de 150 de oi, nu prea ai cum sa castigi. Bani se fac, dar se si c