Lupte de gladiatori şi confruntări între daci şi romani au avut loc, sâmbătă după-amiază, la Festivalul DacFest, care are loc la Costeşti, în apropierea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, transmite corespondentul Mediafax.
Zeci de bărbaţi costumaţi în daci şi romani s-au confruntat, sâmbătă după-amiază, pe platoul din apropierea taberei şcolare de la Costeşti, în vecinătatea Cetăţilor Dacice din Munţii Orăştiei, în cadrul Festivalului Internaţional DacFest care continuă duminică. Potrivit organizatorilor, "DacFest" este un festival internaţional care îşi propune să readucă în actualitate tradiţiile şi obiceiurile dacilor.
"Pentru că vrem să promovăm valorile şi tradiţiile dacilor nu există "clasicele" tarabe cu mititei şi bere. Pe toată durata festivalului, în zonă se mănâncă doar berbecuţ la proţap, balmoş şi alte bucate tradiţionale dacice. Vinul este singura băutură admisă", a declarat unul dintre organitori, Vladimir Brilinsky. Organizatorii susţin că evenimentul este gândit ca o formă de promovare a valorilor cultural-istorice de la Sarmizegetusa Regia.
Sute de oameni s-au adunat în jurul locului împrejmuit unde gladiatorii şi apoi dacii şi romanii s-au confruntat cu săbii, scuturi, călare pe armăsari sau în lupte corp la corp. Cei mai bucuroşi au fost copiii care au aplaudat mai ales atunci când zidul din baloţi de paie după care se ascundeau cetele de daci au fost incendiate de aliaţii romanilor. La lumina focului, luptele între daci şi romani s-au desfăşurat şi după lăsarea întunericului. Festivalul a continuat până târziu în noapte, când pe scenă au urcat căluşarii. Momente speciale au fost susţinute de artişti populari ale căror interpretări îşi au rădăcinile în izvoarele muzicii populare româneşti.