Horia Simu este medicul clujean care a salvat sute de vieţi şi care coordonează zeci de oameni pregătiţi să intervină în orice moment, pentru a salva vieţi ori a acorda primul ajutor.
Medicul Horia Simu este managerul Serviciului de Ambulanţă Cluj şi a salvat până acum sute de vieţi, în urma accidentelor sau în cazuri în care e nevoie de intervenţie rapidă, spunea acesta, într-un interviu acordat mai demult jurnalistului Radu Neag.
Simu spunea că Serviciul pe ambulanţă nu constă în apăsatul pedalei, trecerea prin intersecţii cu viteză ori urcatul pacientului în maşină, cum ar crede unii. Horia Simu a lucrat atât pe ambulanţă cât şi pe maşinile din dotarea SMURD, luând parte la zeci de intervenţii în judeţ. Cele mai „grele" sunt accidentele, dar mai ales cazurile în care sunt implicaţi copii, spune medicul.
„Nu te poţi obişnui cu moartea"
A avut şi cazuri în care nu putea face nimic. „Prima dată când vezi moartea nu e plăcut. Nu te poţi obişnui cu moartea", a subliniat managerul. Satisfacţiile unui medic de urgenţă constau în lucruri simple. „Cel mai mult mă bucur când ştiu că am reuşit să fac ceva, când aud după o lună că victima a ieşit din spital sănătoasă", ne-a povestit Simu.
Cea mai mare bucurie a sa a venit, însă, odată cu reînnoirea parcului auto al Serviciului de Ambulanţă Cluj. „Când am dus vechile ambulanţe, acele Dacii, la casat, a fost prima mea mare bucurie", îşi aminteşte medicul.
Şocul din „curba morţii"
În ce priveşte accidentele grave, primul care i-a venit în minte actualului manager este cel care descrie un caz şocant ce a avut loc în „Curba morţii" de pe Calea Turzii. „Au fost două accidente în aceeaşi noapte, la câteva minute unul de altul. În unul dintre cazuri a fost vorba de un camion ce transporta faianţă. Totul a fost spulberat, nu mai găseai nimic. Nici de şofer nu am dat timp de c