Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului „Bachus 2012“ va promova podgoriile vrâncene şi totodată Drumul vinului, unul dintre cele mai noi proiecte de promovare turistică a zonelor viti vinicole vrâncene.
Drumul vinului din Vrancea are aproximativ 35 kilometri. El pleacă din Dragosloveni, pe lângă fosta moşie a scriitorului Alexandru Vlahuţă, şi continuă printre dealurile de la Coteşti şi Cîrligele.
Doar în Vrancea sunt adunate, în acelaşi loc, atât de multe podgorii celebre. Fie că vorbim de Podgoria Coteşti, fie că vorbim de Podgoria Odobeşti sau de Podgoria Panciu, toate acestea sunt cunoscute de români de zeci şi sute de ani pentru vinurile lor de excepţie, dar şi pentru beciurile în care licoarea lui Bachus este pusă la învechit. Acum, beciurile din Vrancea nu sunt doar locul în care viticultorii îşi lasă vinurile la învechit, ci adevărate puncte de atracţie turistică, la fel cum drumul care străbate viile din cele trei podgorii ale Vrancei a devenit o atracţie turistică în sine.
La Coteşti există la Crama Valahia chiar un muzeu particular al viei şi vinului. De aici, Drumul vinului continuă spre Cîrligele, pentru a ajunge mai apoi în Faraoane, pe lângă fosta moşie a scriitorului – Duiliu Zamfirescu – cel care a scris pe pridvorul conacului său „Viaţa la ţară”. Călătorul are o vedere panoramică, ce merge dincolo de Focşani, iar în spatele conacului, la apus, dealurile Vrancei capătă, toamna, o culoare nemaiîntâlnită. De la Faraoane, drumul şerpuit printre vii duce la Odobeşti, unde sunt faimoasele beciuri şi la fel de faimoasele sale plantaţii de Galbenă de Odobeşti. Drumul vinului trece, mai apoi, spre Jariştea, Boloteşti, Ţifeşti şi Panciu. Cât vezi cu ochii, sunt zeci de mii de hectare de vie, cu frunze arămii şi struguri de-abia culeşi.
Cele mai bune vinuri vor fi premiate
Timp de 2 zile, cele mai rafinate