Nu este nici vedetă, nici om de cultură, dar are toate şansele să rămână în istoria oraşului. Delia Ungur e funcţionarul care a înfiinţat şi pus pe picioare primul parc industrial orădean.
Absolventă de Ştiinţe Economice, a lucrat ca economist pentru fraţii Micula, după care în 2000 s-a angajat în Primărie. A urcat treptele administraţiei locale ajungând până la funcţia de şef serviciu, iar în urmă cu patru ani a devenit administratorul Eurobusiness Parc. La 36 de ani, îşi împarte ziua între parcul industrial, unde supraveghează lucrările de infrastructură încălţată cu cizme de gumă, şi biroul din Primărie, unde îşi pune sacoul pentru a se întâlni cu delegaţiile de investitori. Timpul liber şi-l petrece alături de fetiţa sa de 10 ani. Întotdeauna prea puţin...
Oradea a pierdut un tren important!
- Cum aţi ajuns administrator al parcului industrial şi ce implică funcţia?
- În 2008 eram deja de trei ani şefa Serviciului Buget în Primărie. Cum nu cred în oamenii care ies la pensie din acelaşi loc de muncă, mă gândeam să mă reorientez. Mai târziu ar fi fost prea târziu. Când domnul primar Ilie Bolojan m-a întrebat "Vrei să te ocupi de parcul industrial?" am spus imediat "Da". Era schimbarea pe care o doream. Societatea s-a înfiinţat în octombrie 2008, iar în noiembrie am obţinut titlul de parc industrial, pe când în ţară existau 40 de parcuri. Ca să fim competitivi, ne-am raportat la preţurile lor, iar azi suntem mai ieftini decât Timişoara, de pildă. Prima companie atrasă a fost Shinheung. Cinstit vorbind, coreenii au venit mai mult datorită apropierii de firma Samsung de lângă Budapesta. Dar au descoperit în noi un partener. Acum suntem în permanentă legătură cu investitorii, prin Centrul Român pentru Investiţii Străine, prin firme de consultanţă sau colaboratori ai companiilor din parc. Un parc industrial e viu, creşte şi trebuie să adaptezi.