Viaţa unui medic care își desfășoară activitatea atât la Unitatea de Primiri Urgențe, cât și la SMURD nu este deloc uşoară. Pentru el obiectivul principal este să salveze oamenii.
Marius Ozarchevici este unul dintre acei medici care pune mai presus de orice viaţa pacientului. Acesta spune că la SMURD, întreg personalul trebuie să fie odihnit şi mereu pregătit să intervină.
„Nicio tură nu seamănă cu alta. Nu sunt create pe un şablon, nici măcar programul nu este fix. Singura maşină de Terapie Intensivă Mobilă de pe raza judeţului Arad este cea din municipiu, de la SMURD. Automat, cele mai grave şi mai urgente cazuri intră în competenţa noastră. De multe ori suntem chemaţi în sprijinul altor ambulanţe, în schimb noi nu avem pe cine să mai chemăm în sprijin. Nu doresc să fac un clasament al gravităţii cazurilor, dar cele mai solicitante cazuri, mai ales emoţional, sunt accidentele rutiere, în special când sunt implicaţi copii. Dacă intervine un caz la terminarea programului, iar schimbul de tură nu a venit, mergem pe teren, la solicitare”, spune Marius Ozarchevici, care este medic din anul 2000.
În ultima perioadă cele mai dificile momente pentru el, dar şi cele mai inedite au fost acelea în care două femei au născut în ambulanță, iar el a trebuit să facă toată treaba ginecologului.
„Au fost două cazuri, în ultima lună, în care ambulanţa SMURD a fost solicitată pentru a transporta două femei gravide, în travaliu. N-am reuşit să ajungem în timp util la Maternitate, iar naşterile au avut loc în ambulanţă. Au fost momente dificile pentru mine, deoarece sunt lipsit de experienţă în această specialitate a medicinei, dar am reuşit să ajut cele două mame să nască în siguranţă. Este un sentiment deosebit să auzi, fie şi ca medic, primul ţipăt al unui nou născut, semn că micuţul este bine”, mărturiseşte medical arădean.
Despre ceea ce simte un medic