Scafandri, pompieri, medici în elicopterele SMURD, toţi au profesii neobişnuite care îi pun de multe ori în pericol. Tot de la fel de multe ori, sunt puşi în situaţii în care trebuie să salveze vieţi.
Eroii de profesie sunt oameni obişnuiţi în timpul liber. Totuşi, când intră în tură şi îmbracă uniformele, cu toţii se transformă în adevărate personaje care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte.
Medicul Marius Ozarchevici (foto jos), din Arad, spune că pune mai presus de orice viaţa pacientului. „Medicul SMURD poate salva, pe moment, viața unui om. Este un sentiment care nu poate fi descris. Când am optat pentru această specializare, era una nouă la momentul respectiv. Atunci nu am prevăzut amploarea pe care o va lua medicina de urgenţă. Cele mai grele aspecte sunt uzura fizică şi psihică la care suntem supuşi. Nu e uşor să ştii că ţii în mână vieţile unor oameni şi, de multe ori, ai dezamăgirea de a nu reuşi, chiar dacă ai făcut omeneşte tot posibilul pentru a salva viaţa victimei“, spune medicul. Aflaţi întreaga poveste a doctorului AICI.
Lucian Barbor a fost primul pompier din judeţul Sălaj care a început cursurile de paramedic pentru a putea lucra la Serviciul Mobil de Urgenţă şi Descarcerare SMURD. Bărbatul este specialist în descarcerări. Dorinţa de a profesa ca şi paramedic i-a fost „stârnită" în urmă cu mai bine de zece ani după terminarea cursurilor unei Şcoli Liceale Sanitare din Zalău. Lucian a mărturisit că „să fii paramedic este o meserie frumoasă ale cărei satisfacţii nu pot fi comparate cu nimic. În timpul şcolii mi-am dat seama şi am început să conştientizez câte nevoie au unele persoane de ajutorul altora pentru a fi sănătoşi şi chiar pentru a supravieţui“, a explicat pompierul. Citiţi întreaga lui poveste AICI.
Bogdan Gabora (foto jos), un fost şef al Unităţii de Primire a Urgenţelor din Bistriţa, a făcut parte din p