Statul a dat o lege a asigurarilor obligatorii de locuinte (n.a Legea 260/2008), pe care apoi a modificat-o si este in situatia in care este oarecum inaplicabila pentru rezultatul pe care si l-a propus sa-l aiba, a declarat luni Aurelia Cristea, directorul general al PAID, societatea creata sa gestioneze acest proces. Este neaparata nevoie de o consolidare a sistemului si trebuie sa facem cu totii ceva ca acest sistem sa functioneze. In primul rand trebuie sa plecam de la cadrul legislativ care sa delimiteze foarte clar asigurarea obligatorie de cea facultativa, a spus aceasta.
"Suntem in situatia in care asigurarea obligatorie nimeni nu mai stie cum este. Este facultativa? Obligatorie? Cine o gestioneaza? (.. ) O componenta esentiala este si cadrul legislativ instabil. Atunci cand aprobam o lege cred ca este bine sa-i dam un timp pentru a functiona, sa vedem care sunt problemele pentru care nu functioneaza si abia apoi sa intervenim cu modificari. Modificarile acestea din 6 in 6 luni pe diverse initiative legislative care nu au la baza nici un studiu de impact nici o expunere serioasa de motive nu cred ca face bine nici unui sistem", a declarat Aurelia Cristea in cadrul unui eveniment de profil organizat de revista Media Xprimm.
Potrivit acesteia, dupa 2 ani de activitate PAID a emis 1,2 milioane de polite, din care sunt active undeva la 300.000 - 350.000 de polite. A platit daune in valoare de 574.357 lei, in conditiile in care nu s-au produs evenimente majore. Baza de date cu locuintele de pe teritoriul Romaniei constituita in proportie de 74,3%, tot datorita poate slabei comunicari cu ceea ce inseamna administratie locala".
PAID si-a dezvoltat un program de reasigurare la care au participat companii de reasigurare de top precum Munich Re, Swiss Re, Hannover Re, SCOR, Sirius. In momentul de fata, la programul de reasigurare PAID particip