Bucureștenii preferă slujbele în construcții, moldovenii sănătatea, iar dobrogenii, mai ales agricultura
Aplicaţiile românilor la slujbele prezentate pe portalul de recrutare tjobs. ro, specializat pe recutare în afara ţării, au fost analizate pentru a afla preferinţele conaţionalilor care aleg străinătatea, în funcţie de zona geografică din care provin.
„Pentru luna septembrie, repartiţia pe regiuni a românilor care doresc să muncească în străinătate a arătat că slujbele în construcţii, agricultură şi ofertele din Germania au atras atenţia bucureştenilor. În schimb, domeniul medical şi construcţiile atrag tot mai mulţi moldoveni. La rândul lor, ofertele de muncă în Italia şi Belgia sunt preferatele ardelenilor şi bănăţenilor, iar cele în agricultură şi cele din Germania au fost preferatele muntenilor şi dobrogenilor”, ne-a explicat Brînduşa Ciucă, PR manager al portalului de joburi în străinătate.
Căpşunarii se mută din Spania în Germania
Bucureştenii aleg să meargă în Germania în primul rând pentru salariile mai mari. În construcţii, venitul lunar ajunge şi până la 4.000 de euro. Chiar şi cei din agricultură au venituri de peste 1.000 de euro plus cazare.
Până şi căpşunarii din Spania au ales să se mute în ultimul an din Peninsula Iberică. „Sunt plecat din 2008 în Spania, la o fermă de flori. Am avut noroc să fiu cu soţia şi să găsesc o ofertă din Germania unde se cerea soţ şi soţie. De la 700- 800 de euro, acum iau 1.200”, ne-a povestit Laurenţiu Iorgu.
De fapt, profilul celor care îşi caută un loc de muncă peste hotare este următorul: bărbat, are studiile liceale încheiate şi este necăsătorit. Cele mai multe aplicaţii le au slujbele de: personal hotelier, întreţinere/ menaj, electricieni, îngrijitori de animale, dădace, agricultori, şoferi şi electricieni.
Locuitorii din Capitală, Timiş, Braşov, Iaşi, Galaţi, Constanţa şi Prah