Americanii au amortizat în mare parte datoriile excesive acumulate în perioada anterioară crizei mondiale şi şi-au revenit din punct de vedere financiar, iar creditarea este pe cale să redevină un catalizator pentru creşterea economică în SUA, potrivit unei analize Bloomberg.
După trei ani şi jumătate de "revenire" din cea mai gravă criză financiară de la Marea Depresiune, americanii au reuşit, într-un târziu, să-şi regăsească echilibrul financiar, reiese din datele Rezervei Federale, citate de Bloomberg.
Datoria gospodăriilor ca procent din venitul discreţionar a scăzut în trimestrul al doilea al ac estui an la 113%, faţă de maximul de 134% atins în 2007, înainte ca cea mai mare economie a lumii să intre în recesiune.
Totodată, plăţile în contul datoriilor raportate la venitul discreţionar au atins minimul ultimilor 18 ani, iar rata de "delincvenţă" în rândul posesorilor de carduri de credit a scăzut la cel mia redus nivel de la finele lui 2008.
"Procesul de dezintermediere la nivel de gospodării a luat sfârşit, în mare măsură. Creditarea ar trebui să treacă în curând de la statutul de frână pentru economie la cel de motor de creştere", comentează pentru Bloomberg Mark Zandi, economist şef la Moody's Analytics.
Progresele înregistrate de consumatorii casnici în privinţa plăţii datoriilor va facilita o creştere economică suficient de solidă pentru a absorbi efectul măsurilor de reducere a deficitului bugetar pregătite pentru anul viitor de guvernul central, a adăugat el.
Zandi estimează că PIB-ul Statelor Unite va creşte anul viitor cu 2,1%, faţă de un avans de 2,2% în acest an, după ce Congresul va activa o parte dintre măsurile de creşteri de taxe şi reduceri de cheltuieli pregătite pentru începtuul lui 2013.
Astfel, sectorul privat va creşte cu 3,6% anul viitor, faţă de 3,1% în 2012, potrivit estimărilor analistului