Faptul că spitalele funcționează doar opt-nouă luni cu banii primiți la început de an nu este ceva nou sub soare. Ceea ce complică lucrurile acum este însă o ordonanță dată de Ministerul de Finanțe, potrivit căreia instituțiile publice mai văd bani la rectificare doar după ce-și plătesc datoriile. De data aceasta, guvernul va trebui mai întâi să plătească datoriile spitalelor și abia apoi să le realoce banii necesari pentru ultimele 15 zile, o cheltuială dublă. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Declarația premierului Victor Ponta potrivit căreia spitalele nu vor mai avea bani pentru ultimele 45 de zile ale acestui ani a picat cum nu mai se poate mai prost, într-un moment în care pacienții se confruntă oricum cu lipsuri majore. Faptul că banii sunt pe terminate nu este nicio noutate, având în vedere că an de an spitalele se bazează pe rectificările bugetare pentru a funcționa, fondurile alocate inițial fiind de ajuns doar pentru primele 8-9 luni.
Mai mult, guvernanții cunoșteau această situație încă de la rectificarea din septembrie, însă ceea ce a tulburat apele este acea ordonanță dată de Ministerul de Finanțe care interzice instituțiilor de stat să facă achiziții sau să mai primească bani prin realocări bugetare până nu-și plătesc datoriile la stat.
„Este o ordonanță foarte corectă principial, care însă a neglijat situația spitalelor din România. Declarația primului-ministru vine tocmai ca urmare a faptului că ei au generat o astfel de situație. În aceste condiții, se vede nevoit să realoce fonduri către spitale, dar înainte de asta trebuie să plătească brusc toate datoriile generate, desigur, de toate guvernele de până acum, ceea ce va produce anumite dezechilibre”, consideră expertul în sănătate Sorin Paveliu, care contuează două scenarii în acest sens.
„Guvernanții pot spune că, prin derogare, prevederile ordonanței nu se aplică și spitalelor, însă a