Un procent important dintre studenţii străini din România învaţă şi locuiesc la Timişoara, atraşi de învăţământul de calitate sau costul mai mic al taxelor de şcolarizare faţă de ţara natală.
Cifra studenţilor străini care au ales să înveţe în România a trecut de 10.000, iar o bună parte dintre aceştia învaţă la Timişoara. În capitala Banatului sunt, cu aproximaţie, 1.800 de studenţi din alte ţări, iar unii dintre aceştia ajung aici de la mii de kilometri distanţă. Medicina este cea care atrage cel mai mult străinii, aproximativ 1.000 dintre tinerii de alte naţionalităţi care studiază la Timişoara fiind înscrişi la una dintre facultăţile UMF „Victor Babeş".
Motivele pentru care cei care vin de la mari distanţe aleg Timişoara sunt variate, de la costul mai scăzut al şcolarizării decât în ţara natală, până la faptul că au avut deja o rudă sau un prieten care a studiat aici.
Youssef, un tânăr venit din Maroc, a căutat pur şi simplu pe internet variante de şcolarizare, Timişoara atrăgându-l şi prin prisma faptului că poate studia în limba franceză. În plus, Youssef împarte o cameră de cămin cu un conaţional. „Am căutat pe internet informaţii despre mai multe şcoli de medicină din Europa, iar pentru mine cea mai potrivită variantă a fost România, aşa am ajuns la Timişoara. Îmi place aici, sunt fete frumoase, clima e mai blândă decât acasă, iar oamenii sunt foarte prietenoşi", a spus Youssef, anul IV la medicină generală.
Ezzat Abdelhai, din Egipt, a petrecut mai puţin de un an, în total, în România, dar deja ne vorbeşte limba foarte bine. „Am auzit dinainte că Timişoara e un oraş frumos, ştiam asta de la câţiva cunoscuţi care au fost aici. Aşa am şi ales să vin aici, mai ales că am primit o bursă. Încă nu mi-e dor de casă, am fost în Egipt vara asta şi am venit doar de trei zile la Timişoara. În România sunt de anul trecut, am făcut acel an pregătit