Preşedintele ICR Andrei Marga intenţionează să dezvolte un program în cadrul institutului prin care străinii să poată studia, în marile biblioteci ale lumii, cărţi scrise de autori români. Marga a explicat de ce caloriferul este o invenţie transilvăneană şi consideră că vorbele sale au fost scoase din context şi interpretate deformat.
R.l.: Cum veţi aborda clişeele referitoare la România, care minimalizează valorile şi contribuţiile româneşti sau răstălmăcesc momente din istoria românilor?
Andrei Marga: Observăm, fără mari eforturi, că prezenţa autorilor români în bibliotecile de referinţă din lume este insuficientă, că în istorii ale unor instituţii moderne din Europa, ţara noastră lipseşte, că atunci când este vorba despre cultura română se reţin doar laturi ale folclorului, în vreme ce alte ţări sunt prezentate cu contribuţii filosofice, ştiinţifice, instituţionale etc., că se răstălmăcesc evenimente. Se pot da multe exemple. Intenţionăm să punem în aplicare un program, sub titlul Prezenţa României în bibliotecile lumii, care este în elaborare. Se pune în aplicare, de asemenea, programul România democratică şi europeană, care are ca scop stimularea dezbaterii autohtone asupra economiei, dreptului şi instituţiilor româneşti, punerea în relief a realităţilor şi asigurarea participării autorilor români la dezbaterea internaţională a problemelor regionale, europene şi globale. În plus, intră în însăşi misiunea institutelor culturale române, amplasate în diferite capitale sau metropole din străinătate, să se ocupe de nivelul reprezentării valorilor româneşti şi de acurateţea redării evenimentelor istorice.
R.l.: Ce va face Institutul Cultural Român pentru a dezamorsa clişeele sau redările ce nu corespund realităţii?
A.M.: Acţiunea culturală nu trebuie redusă în vreun fel la a dezamorsa ceea ce nu ne convine ca naţiune. Această acţiune se cere f