Scoţia a făcut un nou pas către independenţă. Premierul britanic David Cameron a semnat luni cu premierul scoţian un acord pentru organizarea unui referendum privind independenţa Scoţiei. Chiar dacă se opune iniţiativei, la presiunea opiniei publice şi a autorităţilor scoţiene, premierul britanic a fost nevoit să dea undă verde pentru referendum.
Decizia este una istorică, potrivit presei britanice şi internaţionale. Premierul Cameron s-a dus special la Edinburgh pentru a semna acordul cu premierul scoţian, Alex Salmond. Cu alte cuvinte, britanicii vor da dreptul Parlamentului scoţian să organizeze consultarea populară. Referendumul ar urma să fie organizat în 2014. Şeful Cabinetului de la Londra a anunţat însă că va pleda "cu hotărâre" în favoarea unui Regat Unit, deci pentru rămânerea Scoţiei în interiorul uniunii britanice. Totuşi, spune Cameron, "de-acum le revine scoţienilor dreptul să ia o decizie istorică. Viitorul Scoţiei depinde de verdictul lor".
Autorităţile de la Londra au totuşi o condiţie: cea ca referendumul să conţină o singură întrebare, în genul "sunteţi de acord cu independenţa?". În schimb, scoţienii şi-ar dori ca întrebarea să fie indirectă şi să se refere la o autonomie sporită. Este o înfruntare a nervilor. Autorităţile scoţiene ştiu că ar putea să nu obţină suficiente voturi la un referendum privind independenţa. Doar 28% din cei 5,2 milioane de scoţieni sunt de acord cu secesiunea de Marea Britanie.
În cazul unei respingeri a referendumului, câştig de cauză ar avea Guvernul lui David Cameron. De altfel, secretarul pentru Scoţia din cadrul Cabinetului de la Londra, Michael Moore, s-a declarat convins că scoţienii vor respinge ideea de independenţă. El a amintit de colapsul Royal Bank of Scotland, salvată pe bani publici britanici şi a explicat că scoţienii îşi vor da seama că este mult mai sigur pentru ei să rămână în