Expertii lumii au opinii contradictorii cu privire la actuala criza. Multi privesc inapoi, spre experienta istoriei, si contabilizeaza durata crizelor din trecut: un an, trei, patru. Dar nimic nu este mai confuz decat sa crezi ca istoria se repeta.
Fiecare moment se desfasoara intr-o conjunctura specifica, in general irepetabila. Pe scurt, nu istoria este etalonul cu care judecam criza.
Criza economica si cea financiara
Cand s-a declansat actuala criza, niste politicieni care n-au nimic comun cu economia ne asigurau ca asta se rezolva strangand cureaua. Cei care au strans-o si-au ameliorat traiul de pe azi pe maine, dar n-au rezolvat criza.
La sfarsitul saptamanii trecute, economistul sef al FMI, Olivier Blanchard, isi exprima astfel propria opinie: "Criza economica globala va dura cel putin zece ani" - noteaza Rue89.
N-o spune oricine. O spune un oficial, in acelasi timp un expert recunoscut, si nu se refera la criza din Grecia, din Portugalia sau Spania, ci la criza globala. Pe scurt, planeta trebuie sa se astepte la ani grei.
Pe de alta parte, economia capitalista a aparut odata cu explozia industriala, odata cu productia de bunuri pe scara mare. Capitalul a stat la baza acestei productii de bunuri, a reglat desfasurarea ei, a reactionat atunci cand productia n-a mai corespuns cerintelor, ducand la crize, si a stiut sa revina, punand capat crizelor, atunci cand productia s-a pus in acord cu nevoile societatii.
Astazi insa capitalismul economic tinde sa se transforme intr-un capitalism financiar, iar criza este mai mult una financiara decat economica - noteaza acelasi Rue89.
Marii operatori nu mai sunt preocupati sa produca bunuri, ci sa produca bani. S-ar parea ca productia de bunuri iese incet din sfera celor preocupati sa produca bani si intra in sfera tarilor emergent