Carbohidrații vă ajută să slăbiți fără să vă înfometați. Medicii recomandă mai ales pâinea și pastele integrale, fasolea și bananele
Deşi mulţi se feresc de pâine, cartofi şi chiar fructe atunci când încearcă să slăbească, preferând să consume mai ales proteine, medicii atrag atenţia că nu există greşeală mai mare. Orice dietă trebuie să conţină în proporţie de jumătate alimente pe bază de glucide, necesare pentru a furniza organismului energie. De preferat este să alegeţi produsele integrale, cu un indice glicemic redus, însă puteţi consuma şi alimente rafinate, într-o cantitate mai redusă.
Alegeţi glucide „cu bătaie lungă”
Există trei categorii de carbohidraţi: glucidele cu absorbţie lentă (cereale şi derivatepaste, pâine, orez, cartofi, fasole, mazăre), glucide simple (lapte şi fructe) şi rafinate (zahăr şi derivate- dulciuri, ciocolată etc.).
„Carbohidraţii complecşi, din prima categorie, trebuie să aibă cea mai mare pondere în alimentaţie. E recomandat să alegeţi cereale, pâine şi paste integrale şi orez brun. Acestea sunt asimilate mai greu şi amână senzaţia de foame. Laptele şi fructele trebuie consumate cu moderaţie. Nu le recomandăm decât în cantităţi mici pe cele rafinate, nici măcar zahăr brun. S-a creat falsa impresie că e mai bun decât cel alb, însă aportul caloric e cam la fel, singura diferenţă este că e mai puţin procesat”, subliniază medicul Eduard Adamescu, de la Cabinetul de Nutriţie şi Boli Metabolice „Calea Moşilor”.
Printre cele mai bune alimente pe bază de glucide se numără bananele - bogate în amidon rezistent şi în fibre care diminuează apetitul. În plus, conţin triptofan, care stimulează secreţia serotoninei, „hormonul fericirii”. Cartofii, mămăliga, fasolea şi mazărea conţin, de asemenea, mult amidon rezistent. Şi orezul brun se digeră mai greu decât cel alb şi reglează glicemia. Spre deosebire de dieta pe bază de p