Luni la Luxemburg, miniştrilor de externe europeni le-a fost prezentată o scrisoare iniţiată de România pentru trecerea la faza a doua a Planului de acţiune privind liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Semnatarii ( opt state membre printre care România, Ungaris si Estonia) propun luarea unei decizii la următoarea reuniune a şefilor diplomaţiilor, în luna noiembrie, şi consideră că aceasta ar însemna recunoaşterea progreselor Chişinăului.
Prima etapa a procedurii a constat in pregatirea tehnica si in consolidarea cadrului legal pentru introducerea pasapoartelor biometrice, o cerinta a liberalizarii vizelor.
In faza a doua, se va proceda la punerea in circulatie a acestor pasapoarte si eliminarea treptata a celor non-conforme.
Apoi, se trece la un nivel sporit de integritate şi securitate a procesului de depunere a cererii, personalizării şi distribuţiei paşapoartelor.
Se vorbeste si despre declrararea sistematică a paşapoartelor pierdute si a celor furate. Cu ce şanse?
De precizat ca scrisoarea a fost prezentata informal in momentul unei discutii in timpul prâzului de lucru al ministrilor despre democratia in Ucraina si Georgia. Prin urmare nu se asteapta reactii oficiale la demersul României.
Si cât de reala este sustinerea despre care vorbea ministrul in momentul in care UE nu-si ia angajamente clare nici fata de Balcanii de Vest iar România nu a reusti inca sa includa Moldova in aria preocuparilor balcanice. In plus, liberalizarea vizelor cu Serbia nu a fost o experienta pozitiva.
Teoretic, intr-adevar, serviciile tehnice ale Comisiei Europene remarca progrese importante facute pe teren in Moldova apropo de punerea la zi pentru liberalizarea vizelor.
Politic , la Bruxelles si in unele capitale sensibilizate la aceasta problema -