* puterea de cumpărare a brăilenilor a scăzut drastic începând cu 2008, odată cu manifestarea crizei economico - financiare * numai din devalorizarea leului, în medie, s-au pierdut 27 de euro faţă de salariul exprimat în moneda europeană la nivelul lui 2008 * şi inflaţia a dat o lovitură grea, pentru că din ianuarie 2008 şi până în prezent, cumulat, a ajuns la 25% * în tot acest răstimp scumpirile s-au ţinut lanţ, ajungând să sufoce pur şi simplu bugetul familiei
Inflaţie, TVA mărit, devalorizarea monedei naţionale, creşteri alarmante de preţuri la produsele de bază, salarii diminuate, costuri cu combustibilii în creştere galopantă - toate acestea sunt şocuri care în ultimii 4 ani, pentru majoritatea dintre noi au însemnat un regres al nivelului de trai, sau mai bine zis, ne-au transformat viaţa din grea în extrem de grea.
Cu siguranţă aţi sesizat că de la o lună la alta reuşiti tot mai greu să vă acoperiţi cheltuielile familiei din leafă. Sunt tot mai puţini bani pentru cheltuieli de "lux", cum ar fi un bilet la teatru sau la cinema, un plin de benzină, ori o ieşire în oraş cu familia. Nici la piaţă ori la hypermarket, când ieşiţi la cumpărături, nu mai reuşiţi să umpleţi coşul aşa cum o făceaţi cu ceva ani în urmă. Care-i explicaţia? Aşa cum intuiţi, de vină ar fi, pe de o parte, inflaţia, cu alte cuvinte scăderea puterii de cumpărare, iar în al doilea rând devalorizarea monedei naţionale în raport cu principalele valute în funcţie de care, nu-i aşa!, ne sunt facturate o parte dintre servicii.
Doar luând în calcul diferenţa de curs valutar, chiar dacă acum încasaţi, în lei, la sfârşit de lună, aceeaşi sumă ca şi în 2008, transformând-o în moneda europeană, reiese clar că aţi pierdut 27 de euro. Nu mai vorbim de inflaţie, tăierile de salariile sau diminuarea veniturilor prin pierderea anumitor sporuri.
Cu alte cuvinte, pute