La Rastu Nou, grădiniţa a fost improvizată de câţiva ani în incinta Bisericii Creştine Penticostale de la intrarea în comună. De altfel, tot în incinta locaşului de cult şi-a mutat cabinetul şi unul dintre medicii de familie ai localnicilor, care oferă consultaţii de două ori pe săptămână.
Măsura de a înfiinţa grădiniţa în incinta bisericii a fost luată ca urmare a lipsei de fonduri pentru a ridica un nou corp de clădire în care să-şi desfăşoare activitatea unitatea de învăţământ preşcolar. Localitatea, construită imediat după inundaţiile din 2006, nu are nici şcoală şi nici grădiniţă. Potrivit primarului comunei, Iulian Silişteanu, localul bisericii a fost preferat pentru că nu exista posibilitatea de a-i transporta pe cei mici în vechiul sat, microbuzul fiind folosit de şcolari. „În Rastul Nou nu avem nici şcoală şi nici grădiniţă, şi nici posibilităţi de a ridica noi construcţii în perioada următoare, deşi copii sunt. Elevii fac naveta în Rastul Vechi, iar pentru cei mici singurul loc disponibil să înveţe a fost biserica. Nu stau în locul unde intră pastorul, ci au încăperi separate“, a spus edilul. În încăperile din biserică învaţă 40 de copii.
Înfiinţată în 2009
Grădiniţa din biserică a fost înfiinţată în anul 2009, după cum spun cele două cadre didactice care se ocupă de educaţia copiilor, Mariana Ciupitu şi Nicoleta Blogovici. Iniţial s-a pornit cu o clasă, dar pentru că numărul copiilor este în continuă creştere, pentru acest an şcolar s-a amenajat şi cea de a doua grupă. „Avem grupă mică şi grupă mijlocie. În total 40 de copii, dar acum nu sunt toţi în clase pentru că au mai răcit sau nu îi pot aduce părinţii în fiecare zi. Activitatea se desfăşoară normal. Nu avem treabă cu reprezentanţii celeilalte religii. Avem asigurată doar locaţia. Tot ei ne asigură şi curăţenia, dar şi căldura, de patru ani de când ne-am mutat aici. Nu