Scriitorului dizident chinez Liao Yiwu i s-a înmânat duminică la închiderea Târgului Internaţional de Carte de la Frankfurt, un important premiu literar german. La ceremonie a asistat preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, iar scriitorul chinez a avut cuvinte critice faţă de regimul de la Beijing.
Euforia provocată în China de atribuirea premiului Nobel pentru literatură unui scriitor agreat de regim (este vorba de Mo Yan) riscă să fie puţin atenuată de mediatizarea produsă în jurul altui premiu, mai mic, dar oferit unui dizident chinez la închiderea celui mai mare târg de carte din lume.
Premiul pentru pace al librarilor germani este considerat de unii specialişti chiar cel mai prestigios din Germania şi nu atât datorită faptului că este dotat cu suma de 25 de mii de euro, cât datorită ecoului pe care îl are în lumea culturală şi în rândurile publicului.
Luând cuvântul la Frankfurt, după ce i s-a înmânat acest premiu, Liao Yiwu a criticat cu vehemenţă puterea de la Beijing şi a descris China, potrivit Agenţiei France Presse, ca pe "un imperiu inuman, cu mâinile pătate de sânge". Liao Yiwu, născut în 1958, a fost închis timp de patru ani în ţara sa, după ce a difuzat un poem intitulat "Marele masacru" şi în care evoca represiunea din Piaţa Tia Nan Men, în 1989. El s-a refugiat în Germania, după ce a reuşit să fugă anul trecut din China, trecând prin Vietnam. "Statul chinez este o schelărie de fier, care trebuie să se prăbuşească", a mai spus scriitorul dizident, care a acuzat Occidentul că îi cauţionează pe "călăi" din cauza intereselor comerciale.
Acordarea acestui premiu al librarilor germani unui scriitor dizident chinez nu este în nici un caz o reacţie la acordarea premiului Nobel pentru literatură lui Mo Yan, librarii germani şi-au desemnat laureatul înaintea anunţării premiilor Nobel. Liao Yiwu a criticat însă decizia Academiei sue