Centrala electrică realizată de Petrom la Brazi livrează energie pentru piaţa reglementată la preţul de 169 de lei/MWh, susţin surse guvernamentale. Petrom a rezervat circa o treime din producţia anuală (1,8 TWh) a centralei pentru alimentarea populaţiei şi a instituţiilor publice.
În schimbul energiei de la centrala de la Brazi, autorităţile noastre au acceptat ca Petrom să folosească numai gaz din producţia internă, timp de doi ani (atât durează procesul de liberalizare a pieţei pentru consumatorii indus-triali), pentru generarea de electricitate, mai susţin sursele noas-tre. În prezent, toţi producătorii de energie pe bază de gaze sunt obligaţi să respecte "coşul" (n.r. o anumită proporţie între gazele interne şi cele importate din Rusia) stabilit de ANRE (reglementatorul pieţei de energie). Gazul rusesc este de două ori mai scump decât cel din producţia internă.
Sursele noastre mai afirmă că Petrom a transmis autorităţilor că nu vor exporta gaze din producţia internă, deşi au acest drept, şi că vor renunţa să mai dea în judecată statul pentru faptul că îi obligă să consume gaz la "coş" în propria centrală. În 2007, când Petrom a demarat inves-tiţia de la Brazi, compania nu era obligată să consume gaze "la coş" pentru propria centrală, care asigură şi consumul tehnologic al producătorului de ţiţei şi gaze. Ulterior, legis-laţia a fost schimbată şi tot planul de afaceri al Petrom a fost dat peste cap.
Centrala Petrom de la Brazi (800 MW) este prima investiţie privată, de această anvergură, în sistemul nos-tru energetic. Faţă de un CET vechi, centrala produce de două ori mai multă energie din aceeaşi cantitate de gaze şi are o cantitate de emisii redusă, datorită tehnologiei de înaltă eficienţă folosită în producerea energiei. Autorităţile au acceptat oferta Petrom pentru piaţa reglementată pentru că Hidroelectrica trece printr-o secetă hidrologică