Actorul Marcel Iureş, aflat la Cluj la un eveniment al festivalului de film de comedie, a criticat faptul că, în România, vânzarea filmelor este "aproape în colaps" din cauza lipsei cinematografelor şi a spus că nu se poate face industrie de film într-o piaţă care nu absoarbe produsele.
Marcel Iureş a declarat, duminică, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă în cadrul Festivalului Internaţional de Film "Comedy Cluj", că nu există o strategie şi nicio finanţare corespunzătoare din partea autorităţilor.
"E bine că se întâmplă festivaluri de film, dar piaţa e neconectată, festivalurile sunt ca o compensare a inexistenţei pieţei, a infrastructurii şi a unor planuri de priorităţi ale statului român. Se stă slab, aproape de colaps, în materie de piaţă de vânzare de film, pentru că nu sunt mai cinematografe. Înainte de ’89 aveam 300 de săli, mai sunt 50 de săli. Nu poţi face industrie de film, nu poţi investi într-o piaţă care nu absoarbe produsele. Neexistând piaţă, nu ai ce conecta, consumatorii sunt puţini puţini. Filme care fac 100.000 de euro în cinci ani sunt catalogate mari succese. Nu există o strategie, nicio finanţare corespunzătoare din partea autorităţilor, nicio provocare", a spus Iureş.
Statul român, un bolovan ce nu prea vrea nimic
Acesta a apreciat prestaţia unor tineri cineaşti, precum Cristi Puiu sau Cristian Mungiu, care "au reuşit să facă un lucru nemaipomenit pentru cinematograful românesc şi l-au ridicat foarte sus din punctul de vedere al premiilor, atenţiei, al încadrării ca mesaj cinematografic în Europa".
"Am primit şi o marcă a ţării, avem o etichetă. Nu e un val, e un grup de tineri foarte onest. Ei sunt foarte cinstiţi în ceea ce fac, spun ce văd cu ochii. S-ar putea, dacă se închide un cerc după nişte ani, şi ei evoluează în direcţia în care şi-au propus, să poată fi numiţi val. Ei nu umblă cu şm