Eleganta, rafinament, atentie si multa experienta. Cam acestea sunt, in cateva cuvinte, atributele care definesc un somelier apreciat. Dar ce inseamna pana la urma a fi un somelier pretuit?
Pentru a afla istoria si dedesubturile acestei ocupatii am stat de vorba cu somelierul Sergiu Nedelea, ambasador al Europei in Romania in acest domeniu.
Acesta ne-a spus povestea meseriei de somelier, dar ne-a dat si detalii legate de costumul pe care il poarta profesionistii din acest domeniu.
Ca sa ne facem o idee cat mai clara, putem incepe cu o scurta istorie a meseriei de somelier?
Istoria somelierului pleaca din Franta. La inceput, somelierul era un transportator achizitor. Concret, mergea pe la diferiti producatori de vinuri si diverse alimente si facea achizitia acestora in vederea ducerii si comercializarii lor la casele nobiliare, la palatele regale. Si sa nu uitam, vorbim de Evul Mediu, 1300, cand a aparut aceasta meserie intre cele doua papalitati rivale, Avignon, in Franta, si respectiv, la Roma.
Meseria in sine se pare ca este consacrata in urma unei controverse intre pivnicer si paharnic, o disputa care a fost transata de Filip al V-lea al Frantei, numind cu exactitate ca aceasta meserie a somelierului sa fie cea de chelar - cel care pastra cheile pivnitei, facea selectia vinurilor si dadea paharnicului vinul ca sa il asocieze cu mancarea adecvata pregatita de sefii curtii regale. Vorbim practic de 1318, de Filip al V-lea al Frantei.
Bineinteles ca meseria evolueaza in timp. Odata cu aparitia primelor restaurante din Paris, somelierul, ca si celelalte meserii, se stabilizeaza. Avem bucatarii, care din bucatarii nobililor de vin devin bucatari ai restaurantelor, servitorii devin ospatari, somelierii raman ceea ce sunt: achizitori si pastratori ai cheilor de la pivnita. Aveau grija de vinuri si fac