"Dispreţul Siriei faţă de populaţia sa civilă transpare clar în cadrul campaniei sale aeriene, care include în prezent lansarea de bombe cu submuniţie asupra unor zone locuite", a declarat Steve Goose, însărcinat cu armamentul în cadrul HRW, citat într-un comunicat al organizaţiei.
"Armamentul cu submuniţie a fost interzis în cea mai mare parte a ţărilor, iar Siria ar trebui să înceteze imediat să utilizeze aceste arme oarbe care continuă să ucidă şi să mutileze", a adăugat Goose.
HRW se declară totodată "foarte îngrijorată" după ce a consultat înregistrări video care surprind bărbaţi şi copii ce manipulează submuniţie neexplodată "cu riscul vieţii", subliniind că aceste submuniţii sunt armate şi pot exploda la cel mai mic contact sau mişcare.
Forţele aeriene siriene au utilizat recent bombe cu submuniţie în apropiere de Maaret al-Noomane, unde armata luptă împotriva rebelilor care încearcă să îi blocheze drumul de acces către Alep (nord), a anunţat duminică organizaţia nonguvernamentală (ONG) Human Rights Watch (HRW), relatează AFP.
Potrivit organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului cu sediul la New York, acest tip de armament a fost utilizat în provinciile Idleb (nord-vest), Alep, Homs (centru), Lattakia (în zona de coastă) şi Damasc.
La 9 octombrie, un elicopter "a lansat o bombă care, în timpul căderii, s-a deschis în două şi a eliberat bombe mai mici", a declarat un locuitor de la Taftanaz, în provincia Idleb, citat de către HRW.
"Am auzit o (primă) explozie, iar după ce submuniţia a fost eliberată, (am auzit) alte explozii", a continuat acest martor.
Siria nu a ratificat Convenţia privind armamentul cu submuniţie, adoptată de către 107 state în 2008, care interzice producerea, stocarea, transferul şi utilizarea acestei categorii de armament şi care prevede distrugerea stocurilor existente.