Marea Britanie este tot mai aproape de a spune: “Good Bye, EU!” Nu mai este o supriză că Londra a privit mereu cu circumpecţie birocraţia UE, dar şi proiectele de cedare de suveranitate în legătură cu Justiţia, drepturile cetăţeneşti şi uniunea monetară din Uniunea Europeană.
Criza europeană din ultima vreme, încercările Germaniei de a monopoliza politica monetară şi cea externă, dar şi multe alte probleme aflate pe agenda Bruxelles-ului birocratizat la maxim, au reuşit să enerveze la culme oficialii londonezi. Iar, despre răbdarea britanicilor, este plină Lumea de bancuri.
Guvernul britanic urmăreşte să îşi exercite dreptul de a exclude 130 de măsuri ale UE în privinţa legislaţiei şi ordinii. În cursul zilei de luni, ministrul de interne al Marii Britanii, Theresa May, urmează să afirme în faţa parlamentarilor faptul că guvernul urmăreşte să îşi exercite dreptul de a exclude 130 de măsuri ale UE în privinţa legislaţiei şi ordinii, transmite BBC, preluat de Rador.
May urmează să declare că Marea Britanie va prelua controlul în acest domeniu, în decursul următorilor doi ani, conform unui acord stabilit de guvernul anterior, în timpul negocierilor pentru Tratatul de la Lisabona. Această măsură ar presupune faptul că Marea Britanie nu va recunoaşte mandatul european de arestare, pe care liberal-democraţii l-au susţinut în cadrul ultimelor alegeri. Marea Britanie trebuie fie să excludă toate cele 130 de măsuri care au fost aprobate înainte de implementarea tratatului în 2009, fie să le adopte în totalitate. May va declara că preferă prima variantă. Guvernul va putea apoi să opteze să reintroducă anumite măsuri, cu condiţia ca UE să fie de acord. Este foarte probabil ca liberal-democraţii să insiste asupra readoptării mandatului european de arestare şi neînoirea participării la organizaţiile poliţieneşti pentru Uniunea Europeană.
Merită menţionat