Reuniunea la vîrf a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, care s-a încheiat duminică la Kinshasa, a fost marcată de declaraţiile ferme ale preşedintelui francez François Hollande în ce priveşte necesitatea promovării democraţiei. Vizita efectuată de şeful statului francez în Africa este chiar considerată drept un succes diplomatic.
Într-un moment cînd François Hollande îşi vede cota de popularitate în scădere, cînd este criticat pe plan intern pentru lentoarea cu care gestionează situaţia de criză economică, el primeşte totuşi o notă bună la capitolul extern. Ziarul Le Monde are astăzi cuvinte de laudă pentru faptul că la Kinshasa, în Republica Democratică Congo, ţara care a organizat acest al 14-lea “sommet” al francofoniei, François Hollande a stat mai mult de vorbă cu membrii opoziţiei decît cu preşedintele Joseph Kabila. Poate că Franţa va pierde cîteva contracte în Africa, dar cel puţin Parisul a fost coerent în politica sa şi le-a spus aficanilor ceea ce trebuia să le spună, şi anume că evoluţia spre democraţie ţine de principiile care nu pot fi negociabile. Le Monde afirmă chiar că prin această prestaţie, atît la Kinshasa dar şi la Dakar unde s-a aflat vinerea trecută, François Hollande a conferit credibilitate “diplomaţiei franceze”.
Un alt demnitar care a participat la această reuniune, este vorba de primul ministru canadian Stepehen Harper, declară şi el că democraţia trebuie promovată cu orice preţ în asemenea circumstanţe. El cere chiar ca pe viitor reuniunile la vîrf ale francofoniei să fie organizate numai în ţări care sunt şi democraţii. De altfel primul ministru canadian avertizează că nu va participa, în 2013, la conferinţa Commonwealth-ului din Sri Lanka dacă această ţară nu avansează pe calea democraţiei. La Kinshasa, atît primul ministru canadian Stephen Harper cît şi premierul Quebecului, doamna Pauline Marois, au refuzat