Două cazuri de TBC au fost descoperite la Făgăraş! Acest lucru nu este unul alarmant, comparativ cu anii trecuţi, când în zona Făgăraşului existau mai multe focare ale acestei boli. Numai că cele două persoane diagnosticate pozitiv fac parte din comunităţile şcolare, fapt care ar putea duce la răspândire mult mai rapidă a bolii.
Aparat Roentgen vechi de 45 de ani!
Este vorba despre o femeie de serviciu de la Colegiul „Ion Codru Drăguşanu“ din Victoria şi un elev de la Colegiul Naţional „Doamna Stanca“. În aceste condiţii, toţi cei care au fost în contact cu cele două persoane vor trebui să-şi facă analizele specifice. Şi nu sunt puţini. E vorba de câteva sute de elevi şi profesori. Şi nu e singura problemă. Aceste investigaţii sunt realizate la Spitalul „Dr. Aurel Tulbure“ din Făgăraş cu ajutorul unui aparat uzat fizic şi depăşit moral, datând din 1967! În cazul în care este vorba despre o anchetă cu mai mulţi bolnavi, aparatul este suprasolicitat, îngreunând munca medicilor.
„Aparatul este foarte vechi, este din 1967, eu lucrez aici de 30 de ani şi aici l-am găsit. Filmele le scoate bune, pentru că ne străduim, dar nu poţi să-l suprasoliciţi. Când e vorba depsre o anchetă cu mai mulţi contacţi, nu suntem siguri că rezistă la o solicitare mai mare. Developarea se face manual, în mod clasic, la cinci bolnavi, apoi se intră la developat cu cinci casete, că atâtea avem“, a spus dr. Ariadna Codîia, medic specialist ftiziolog la Spitalul „Aurel Tulbure“.
De-a lungul anilor s-au făcut nenumărate solicitări pentru un aparat Roentgen nou, atât la nivel judeţean, cât şi la Ministerul Sănătăţii. Însă, până acum, medicii de la Secţia de TBC se descurcă doar cu cel vechi. „Am făcut solicitări nenumărate, către toate forurile posibile, către Ministerul Sănătăţii, peste tot. Ni s-a promis mereu, dar până în prezent nu am primit niciun aparat