Institutul Cultural Roman, pentru ca sa-si poata indeplini rolul unui actor global, in serviciul sporirii vizibilitatii, cunoasterii si prestigiului culturii si civilizatiei nationale, va lansa programe noi si va extinde initiativele benefice de dezvoltare din trecut. Programele se vor pune in aplicare in 2012 - 2013. Sursa imagine: icr.ro
Misiunea Institutului Cultural Roman consta in promovarea culturii si civilizatiei nationale in tara si in strainatate. Institutul are ca scop major sporirea vizibilitatii, cunoasterii si prestigiului valorilor romanesti in lumea de astazi.
Obiectivele strategice ale Romaniei se ating prin actiuni de dezvoltare interna, initiative de politica externa si programe de afirmare culturala. Ceea ce intreprinde Institutul Cultural Roman reprezinta o componenta complementara, de importanta majora, pentru atingerea acestor obiective.
Programele, care se prezinta sintetic in cele ce urmeaza, au la baza fundamentari si cuprind detalierile tehnice necesare si calculul financiar.
I. Programul Incheierea organizarii institutelor culturale romane din afara tarii si deschiderea de noi institute:
Unele institute culturale romane din exterior nu au sediu (Bruxelles, de pilda), altele nu au biblioteca (Viena, spre exemplu), altele au devenit unitati de impresariat artistic, lasand neexploatate oportunitatile locului (Istanbul), multe institute au facut mai ales actiuni in care era specializat directorul (New York), activitatea fiecarui institut a ramas prea ocazionala si cu impact relativ redus. Institutul Cultural Roman procedeaza la normalizarea organizarii si functionarii institutelor culturale romane din exterior conform unor cerinte precum:
a) Concentrarea fiecarui institut pe cateva proiecte proprii, cu grad mare de relevanta si impact in raport cu particularitatile tarii gazda;
b) Asigurarea unei r